Bezig met het verwerken van de foto

Over het algemeen zijn swingers beoefenaars van Safe Seks.

Geslachtsziekten schijnen weinig voor te komen in het swingersmilieu. De regel om aan je te melden wanneer je een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) hebt, lijkt goed te worden nagekomen. Een goede swingersgelegenheid stelt regels en ziet toe op de naleving. Het gaat daarbij overigens niet alleen om het voorkomen van een HIV-infectie. Ook andere geslachtsziekten kunnen heel vervelend zijn. Heel in het kort zijn goede hygiëneregels als volgt:

 • Neuk niet of neuk alleen met een latex- of polyurethaancondoom. Deze regel wordt vrijwel altijd nageleefd in het Nederlandse swingersmilieu. Je moet wel ervoor oppassen dat je (of je speelpartner) in het vuur van het spel vergeet een condoom aan te leggen. Gebruik bij latex-allergie geen condoom van schapendarm want die beschermt niet tegen het HIV-virus. Bij anaal neuken een extra zwaar condoom gebruiken. Let op: condooms lossen op onder invloed van (massage)-olie; zie volgende punt. Het vrouwencondoom biedt extra bescherming tegen genitale wratten, platjes en herpes. Het kan ook gebruikt worden als een man geen condoom kan of wil gebruiken. Het vrouwencondoom van Femidom is gemaakt van polyurethaan. De betere drogist heeft het op voorraad of kan het bestellen.
 • Gebruik in je kruis geen olie maar een glijmiddel op waterbasis. Bekend maar vrij duur is Sensilube. Goed en niet zo duur is bijvoorbeeld Silk of Wet stuff. In de apotheek of seksshop is goed verkrijgbaar Johnson & Johnson KY-gel. For Play is een glijmiddel met nonoxynol-9. Het wordt vooral verkocht om in combinatie met speelmiddelen te gebruiken omdat het ontsmet. Het is daarom ook geschikt voor vrouwen die snel kleine ontstekingen krijgen.
 • Niet tongzoenen; je weet nooit of je wondjes in de mond of keel hebt. Deze regel wordt nauwelijks nageleefd. Het risico schijnt beperkt te zijn.
 • Pijpen doe je uitsluitend met een condoom (met een smaakje). Deze regel wordt in het Nederlandse swingersmilieu nauwelijks nageleefd. Toch loop je een zeker risico. Je weet namelijk niet wanneer het voorvocht komt. Ook de man weet dat niet en kan je niet waarschuwen. Het wordt allemaal erger wanneer met de uiteindelijke zaaduitstorting de hele lading in je mond komt. De enzymen in je speeksel kunnen dan beslist niet meer zorgen voor ontsmetting. Niet doen, dus.
 • Beffen doe je uitsluitend met een lik-lapje. Het is te koop bij de betere seksshop. Het is van rubber, gaat met twee in een verpakking en is te koop in diverse kleurtjes. Deze regel wordt in het Nederlandse swingersmilieu nauwelijks nageleefd.
 • Bij het vingeren of masseren van de penis mogen er geen wondjes zijn. Het is even wennen om latex handschoenen (drogist) te gebruiken maar je zal ontdekken dat ze best lekker aanvoelen. Je kan latex inbouwen in jullie seksspel.
 • Geen lichaamsdelen of seksspeeltjes van anus naar vagina brengen en niet van de vagina van de ene vrouw naar de vagina van een andere vrouw. Eerst goed reinigen met warm water en zeep of ontsmettende gel en tissue. Je kan ook latex handschoenen gebruiken en die verwisselen wanneer je naar een andere persoon gaat, of verschillende condooms om de vibrator/dildo/penis gebruiken. Zie ook onder het tweede punt.
 • Let goed op voor herpes, in de vorm van de bekende koortslip en de -soms heel moeilijk zichtbare - genitale herpes. De zweertjes zitten namelijk vaak verborgen achter een bosje haar, in een plooi van schaamlippen of binnen in de vagina. Maar terwijl je een beetje extra liefdevolle aandacht geeft aan je partner, kun je je tijd nuttig gebruiken door even goed te kijken.
 • Platjes (schaamluis) zijn een van de SOA's waar een condoom jammerlijk faalt, want ze lopen zelf en doen dat nog vrij hard ook. Gelukkig is de remedie ook simpel. Elke drogist heeft een middel tegen hoofdluis en dat werkt even goed tegen neefje schaamluis. Wel alles, maar dan ook alles, wassen dat in de buurt is geweest want ze komen anders gegarandeerd terug.
 • Genitale wratten een SOA waartegen een condoom slechts beperkte bescherming biedt. De aandoening is op zich niet ernstig maar wel vervelend. De wratjes rond en op de schaamlippen en rond de anus zijn erg besmettelijk. Ook kan de huid in de schaamstreek de besmetting overbrengen. Er kunnen ook wratten in de vagina en rond de baarmoedermond zitten. Besmetting ontstaat bij contact van schaamstreek tegen schaamstreek en bij anale en vaginale seks. Tussen het contact en het verschijnen van de wratjes kan wel een jaar zitten. Wanneer je de wratten snel behandelt, is de kans dat ze terugkomen geringer. Uiteindelijk raakt je lichaam imuun tegen genitale wratten.

 • Klik hier voor het adres en de website van de GGD van uw regio.
 • Hepatitis-B is een snel om zich heen grijpend SOA met soms heel ernstige gevolgen. Met een vaccinatie bescherm je jezelf en je seksuele partners. Laat je dus vaccineren bij een GGD.
 • Wanneer jij of je partner seksuele contacten met anderen heeft of hebben, dien je je jaarlijks op SOA's te laten testen. Bij voorkeur bij een van de open-SOA spreekuren bij een aantal ziekenhuizen. Je kan daar gratis, zonder afspraak en desgewenst anoniem terecht.
 • Bespreek samen welke Safe Seks regels jullie ook toepassen in je vaste relatie. De kans dat je iets oploopt is nu eenmaal groter wanneer je seks hebt met meer partners. Bedenk dat de kans op een SOA het grootst is bij overspel in het geniep. Goed vertrouwen is geen Safe Seks regel. Helaas vrijen de meeste swingende stellen binnen hun vaste relatie zonder condoom. Onwennigheid? Toch is een condoom niet alleen een belangrijke bescherming tegen SOA, maar ook tegen vaginale schimmels. Een heel enkele keer proberen swingers ook andere stellen waarmee zij vaker contact hebben over te halen om geen condoom te gebruiken in de onderlinge contacten. Heel onverstandig.
 • Klik hier voor het adres en de website van de GGD van uw regio.